Obavijest HRVATSKOG NARODNOG SABORA

HRVATSKI NARODNI SABOR

GLAVNO VIJEĆE – Odjel za znanost i obrazovanje 

Mostar, 23. ožujka 2020. –

 Koordinacija ministara obrazovanja, znanosti, kulture i sporta županija u kojima se nastavni planovi i programi u odgojno-obrazovnim ustanovama izvode na hrvatskom jeziku u BiH

 (n/r ministara)

 - Zavod za odgoj i obrazovanje ŽZH-a i HBŽ-a i Zavod za školstvo Mostar 

(n/r ravnatelja)

 

 Poštovani, 

na sastanku na kojem su sudjelovali i ministri Koordinacije ministara obrazovanja, znanosti, kulture i sporta županija u kojima se nastavni planovi i programi u odgojno-obrazovnim ustanovama izvode na hrvatskom jeziku u BiH održanom 18. ožujka 2020. godine donijet je zaključak o izvođenju online nastave isključivo putem platforme skole.sum.ba Sveučilišta u Mostaru. Ne temelju ovoga zaključka škole nemaju obvezu koristiti druge platforme. Također, bilo kakve lokalne implementacije između učenika, nastavnika i skole.sum.ba sustava nisu projektirane za predviđeni opseg i dinamiku prometa i neće biti dostupne.Vrijedi istaknuti kako nekoliko inženjera iz HT Eroneta, cjelokupan Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUMIT) i dvije izvanjske tvrtka danonoćno rade na ovom sustavu kako bi zadovoljili planirano opterećenje.

Molimo vas da ovu informaciju stavite na svoje web-stranice te informirate ravnatelje škola o naznačenom zaključku, odnosno da oni obavijeste svoje nastavnike kako će se održavanje nastave „na daljinu“ održavati preko digitalne platforme skole.sum.ba (odnosno dio nastave od prvoga do petoga razreda osnovne škole također će se emitirati preko RTV Herceg Bosne). Platformu je izradio Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru koji je zadužen za njezin razvoj i održavanje, a besplatna je za krajnje korisnike (učenike, roditelje, nastavnike i ravnatelje…). 

Srdačan pozdrav! 

Voditelj Odjela za znanost i obrazovanje HNS-a prof. dr. sc. Ivo Čolak

 

Idi na vrh